Fotograferen in Nieuw Zeeland

Door Moby op vrijdag 7 augustus 2009 12:40 - Reacties (10)
Categorie: Fotografie, Views: 3.298

Dit artikel is eerder verschenen op photofacts onder de titel fotograferen in Nieuw Zeeland

In mijn vorige verhaal was al te lezen dat ik samen met mijn vriendin een reis naar Nieuw Zeeland gepland had. Inmiddels is deze reis jammer genoeg voorbij en zitten we weer in Nederland. Op fotografiegebied zijn er veel mooie dingen gebeurd, want als Nieuw Zeeland ergens in uit blinkt, is het wel in fotogenieke plaatjes, echt ongelooflijk! In dit verhaal wat omstandigheden, technisch prietpraat, persoonlijk overwegingen en natuurlijk foto’s van deze prachtige reis.

Qua voorbereidingen vraagt Nieuw Zeeland niet veel, het is een zeer veilig land, heeft geen giftige insecten of andere enge beesten en je hoeft ook geen inentingen te halen. Wij hebben een bureau alles voor ons laten regelen, dat wil zeggen vliegticket en autohuur. Een tent zou zorgen voor een goedkoop dak boven ons hoofd, dus we konden gaan!

http://farm4.static.flickr.com/3644/3385826450_b41fa7ae12.jpg


Op de heenweg vlogen we met KLM naar Osaka in Japan, een reis van ongeveer tien uur. Voor 50 euro was extra beenruimte bij te boeken wat we ook maar gedaan hebben gezien mijn twee meter lengte. Daar aangekomen hadden we een overstap van zes uur voordat we met Air New Zealand in negen uur naar Auckland vlogen. Met een enorme jetlag gingen we de auto ophalen: onze reis was echt begonnen.

Tijdens de reis over het Noorder- en Zuidereiland heb ik ongeveer 1200 foto’s genomen, alle geschoten in het RAW formaat van Canon. Om alle foto’s tussentijds veilig te stellen, had ik een externe 2.5” harde schijf mee, deze neemt weinig ruimte in en krijgt zijn voeding van een USB kabel. De USB kabel kan je ook gebruiken om de camera rechtstreeks aan een van de vele openbare computers aan te sluiten. Nadat de foto’s op de computer stonden werd een kopie gemaakt naar de externe harde schijf. Een tweede kopie werd op een USB stick gemaakt. Door dit vaak te herhalen had ik alle foto’s minimaal in tweevoud en sommige zelfs in drievoud. Uiteindelijk zijn de 12 GB aan foto's veilig thuis gekomen.

http://farm4.static.flickr.com/3534/3272071277_4f0948a047.jpgVoor de nabewerking gebruik ik Adobe Lightroom. De nabewerkingen zijn minimaal gehouden, voor mijn doen dan natuurlijk. Over het algemeen heb ik de highlights verhoogd en meer zwart in de foto’s gestopt. Dit zorgt voor een zogenaamde S curve waardoor het dynamisch bereik maximaal wordt en ook het contrast lekker groot wordt. Verder zorgt het polarisatiefilter voor mooie luchten en contrasten, wat met nabewerking niet haalbaar is.

http://farm4.static.flickr.com/3584/3385812402_1afc59a0b4.jpg


Toen we op een gletsjer stonden, stond de witbalans even verkeerd waardoor de foto's extreem blauw werden. Door de temperatuur-instelling over te nemen van foto’s die wel goed waren was dit probleem snel opgelost. Als laatste heb ik natuurlijk uitsneden gemaakt en heel wat horizonnen recht getrokken. Uiteindelijk wil ik een boek maken om deze prachtige reis vast te leggen.

Op de al eerder genoemde gletsjer is tijdens onze wandeling een tragisch ongeluk gebeurd. Twee toeristen waren de hekken over geklommen om foto’s te maken van de onderkant van de gletsjer. Aan de onderkant van de gletsjer brokkelen echter grote stukken ijs af door de hoge temperatuur en de geweldige druk van de rest van de gletsjer daarboven. Een stuk ijs van honderd ton is bovenop de twee toeristen gevallen waardoor ze op slag dood waren. Toen wij naar beneden liepen werd onze gids weg geroepen om als een van de eersten te assisteren. Het was een heel raar idee dat er mensen zijn overleden door de gletsjer waar jij dertig minuten daarvoor nog op gelopen hebt. En dat alles voor die ene foto.

Een selectie van de foto's is te bekijken via mijn Flickr account. In de collectie staan 4 sets, de eerste twee gaan over landschappen, de derde serie bevat abstracte plaatjes met verschillende kleuren en vormen en de vierde serie gaat over flora en fauna in Nieuw Zeeland. De derde en vierde serie is met de Canon 70-200mm f/2.8 IS genomen, de eerste twee series met de Canon 10-22mm f/3.5-4.5.

http://farm4.static.flickr.com/3318/3215636991_10422fd5c8.jpg


De conclusie is dat het echt een supermooie reis was, Nieuw Zeeland is een prachtig land. Ik zal het nooit meer vergeten. Mede dankzij de foto's natuurlijk, maar ook omdat het de plek is waar ik mijn vriendin ten huwelijk heb gevraagd. Haar antwoord zorgde ervoor dat het een onvergetelijke reis is geworden.

Volgende: Gay Pride 2009: Canal Parade 08-'09 Gay Pride 2009: Canal Parade
Volgende: Onexposure; fotoverzamelplaats. 07-'09 Onexposure; fotoverzamelplaats.

Reacties


Door Tim, vrijdag 7 augustus 2009 12:58

Waar zijn de hi-res van de geplaatste foto's te vinden? Ziet er uit als prima wallpaper materiaal en ik zou graag wat meer willen zien zeer mooi! :)

Door Tim, vrijdag 7 augustus 2009 12:59

Ehh ik heb niks gezegt zie de links nu staan had het idee dat die er net nog niet stonden anyway top! ;)

Door Tweakers user himlims_, vrijdag 7 augustus 2009 13:07

sterkte met je huwelijk :+

Door Tweakers user dizzytal, vrijdag 7 augustus 2009 13:34

Haar antwoord zorgde ervoor dat het een onvergetelijke reis is geworden.
Want? Ze zei: 'nee'? :+

Leuke foto's, sommigen een beetje 'te' wat betreft kleur waardoor het een beetje onnatuurlijk wordt, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van voorkeur.

Zal de rest eens bekijken (staat namelijk ook nog voor 'ooit' op het lijstje van mijn vrouw)

Door Tweakers user Moby, vrijdag 7 augustus 2009 13:35

@ Tim: ja er gaat wel eens wat fout als ik een artikel door plaats van Photofacts, al mijn linkjes verdwijnen bijvoorbeeld. Ik heb ze dus inderdaad nog even snel geplaatst, je word dus niet gek ofzo

@himlims met underscore: bedankt, als je haar kent zou je me geen sterkte wensen maar zou je high fiven :P

@ dizzytal: LOL. Yep lekker extreme kleuren, normaal ben ik er niet zo van maar in dit land ontkom je er niet aan. Combinatie 10-22 en polarisatiefilter geeft dit soort extreme dingen.

Nog een edit voor dizzytal: Ik kan dit land echt aanraden, het is echt een lange reis maar als je dat eenmaal hebt gehad en een auto hebt gehuurd is de grootste kostenpost achter de rug. Het leven daar is niet duur, de munteenheid heeft dezelfde waarde als de gulden. Alles kost ongeveer hetzelfde als hier maar dan opeens worden het guldens en kom je er achter dat je dus eigenlijk maar de helft hebt betaald. Snap je het nog?

Ik leg het beroerd uit, het komt er op neer dat het leven daar ongeveer de helft kost.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 7 augustus 2009 13:50]


Door Tweakers user dj_vibri, vrijdag 7 augustus 2009 13:43

Waar ben je zoal overal geweest op het Noorder-eiland?
Mijn vriendin en ik gaan eind Oktober naar nieuw-zeeland en hebben al 't een en 't ander gevonden maar tips van 'echte' mensen is altijd handiger! :)

Wij vliegen vanuit Brussel naar Schiphol om vervolgens naar Kuala Lumpur en nadien naar Nieuw-zeeland te vliegen :) Lange trip, but hey it's worth it *I hope*

Veel Kiwi's gezien? :)

Grtjs,

Door Johan, vrijdag 7 augustus 2009 14:53

Ik ben vorig jaar eind oktober geweest.. Hou rekening met grote temperatuurverschillen tussen dag/nacht..

Mijn hoogtepunten zijn:

Duiken bij de Poor Knights Islands bij Tutukaka..

Skydiven bij Taupo (Absolute Must-do)!

Abseilen bij de lost world in waitomo

Milford Sound

Whalewatching bij Kaikoura

Kayakken in het Abel Tasmanpark

SkieŽn in Queenstown

Veel plezier!

gr,
Johan

Door Tweakers user Jogai, vrijdag 7 augustus 2009 19:55

Die laatste boom kan ik niet op je flickr account vinden maar die lijkt wel op die boom in de shire uit lord of the rings.
Mooie foto's voor de rest ook. Hopelijk kan ik het zelf ooit ook nog eens gaan bekijken..

Door Tweakers user Thyraon, maandag 10 augustus 2009 21:23

Ontzettend mooie foto's! Jammer dat je niet even bent gaan duiken, ik had graag wat onderwaterplaatjes gezien. Moet ik er misschien toch zelf eens heen ;-).

Oh, en gefeliciteerd met jullie voornemen om te trouwen!

Door Tweakers user scorpie, dinsdag 11 augustus 2009 00:28

Gave foto's zeg! Erg mooi! Ik heb zelf een half jaartje in NZ gewoond voor studiegerelateerde zaken, en het was echt prachtig! Zou er zo weer terug willen gaan :)
Ook erg mooie foto's gemaakt ook :)

Reageren is niet meer mogelijk