Schaarsgeklede dames (quasi NSFW)

Door Moby op vrijdag 28 augustus 2009 14:08 - Reacties (31)
Categorie: Fotografie, Views: 9.811

Als test voor mijzelf, is dit een post met een suggestieve titel. Ook nog een NSFW in de titel om de test compleet te maken. Natuurlijk moet ik dan ook wel geven waarvoor jullie klikken en daarom volgen er nu ook wat foto's.

http://farm3.static.flickr.com/2470/3780865006_cef3e9e946.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2548/3780051963_eaf45edb11.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2480/3780863540_4f5033b486.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2675/3780041009_35e0d36dcc.jpg


http://farm4.static.flickr.com/3495/3780798218_7c9ced761f.jpg


http://farm4.static.flickr.com/3494/3780772442_8d409d3df1.jpg


http://farm3.static.flickr.com/2466/3780898336_0f1069c97d.jpg


Hmm die laatste, ik weet het niet.

Zo en nu maar afwachten hoeveel views ik krijg.

Ik beloof trouwens dat ik nooit meer zoiets doe, voortaan zal er meer tekst zijn en niet van dit soort onzinnige dingen.

Foto's van een botenkerkhof

Door Moby op donderdag 27 augustus 2009 16:43 - Reacties (2)
Categorie: Fotografie, Views: 4.798

Dit enigszins oude artikel is eerder verschenen op Photofacts onder de titel: Fotografietrip naar een botenkerkhof

In dit verhaal geen (p)review van een camera, handige software, fotografie gadgets of ander fotografie nieuws maar een andere kant van fotografie. De kant waar het uiteindelijk om draait, de kant waar je al het allemaal voor doet, de minstens zo belangrijke kant namelijk: de persoonlijke kant. In dit artikel zal ik beschrijven wat er in me omgaat voor, tijdens en na het nemen van foto's.

Drie minuten voor de wekker word ik op zondag wakker. Het wordt goed weer voor het eerst in lange tijd en mijn nieuwe lens (Canon EF-S 10-22mm F/3.5-4.5 USM) is nog nooit buiten geweest. De Waarderpolder in Haarlem staat op het programma, een industrieterrein met vele mooie oude fabriekshallen. Fototas is al ingepakt en ik kan zo op de fiets stappen. Tegenwind met alleen de zwaarste versnelling die het doet. Als ik er bijna ben blijken de andere versnellingen van de fiets het wel te doen na even terugtrappen.

Eenmaal aangekomen stal ik mijn fiets en begin rond te lopen met de camera om mijn nek. De oude gebouwen zijn mooi maar niet erg fotogeniek, veel nieuwbouw eromheen en de binnenkant is niet te bereiken, helemaal dichtgetimmerd om vandalen (en fotografen?) te weren. Na een aantal foto's besluit ik dan ook dat ik er mee stop. Op zoek naar een ander onderwerp. Achter mij staan wat mensen op een boot die aan de kade van het Spaarne ligt. Na even verder kijken blijken er meer boten te liggen die allemaal aan het vergaan zijn. Nieuw onderwerp!

Ik stap op een boot en begin te schieten maar na 3 foto's komt er een security auto die stopt om me aan te spreken. Of ik toestemming heb gevraagd aan de eigenaar van deze boten. De boten liggen hier om door zijn bedrijf gesloopt te worden en zijn "verboden om te betreden". Na aanwijzingen van de vriendelijke meneer stap ik weer op de fiets (in een lichte versnelling) om toestemming te vragen. Na lang aanbellen geef ik het op, niet thuis. Dan blijf ik wel gewoon op de kade staan en neem ik alleen foto's van de buitenkant.

http://farm3.static.flickr.com/2236/2380771106_b601e94857.jpgIk denk veel na over de composities en instellingen van mijn camera en neem uitgebreid de tijd voor elke foto. Eén voor één werk ik alle boten af. Soms maar één foto per boot, soms wel tien. Tussendoor wissel ik een keer van lens (Canon EF 50 F/1.8 II) maar voor de rest zijn het groothoekfoto's (of breedbeeldfoto's zoals mijn vriendin ze noemt). Na ongeveer vijftig foto's stop ik er mee, pak netjes mijn tas in en begin aan de comfortabele (want voor-de-wind) terugrit.

Op de terugweg denk ik wat aan de film 300 en de geweldige visuele stijl die hierin wordt gebruikt. Een idee voor de nabewerking is geboren.

http://farm3.static.flickr.com/2044/2380779262_94920731a2.jpgEenmaal thuis zet ik de computer aan en stop de geheugenkaart in de reader. Stuk. Geen lampje, helemaal niets.. Voor het eerst de camera met de computer verbinden met een USB-kabel blijkt de enige oplossing. Nu weet ik wel meteen een mooi cadeau voor mijn verjaardag bedenk ik nog snel voordat ik Adobe Lightroom opstart en begin met importeren. Als alle RAW files erop staan begin ik te spelen met wat instellingen.

Meestal werk ik met presets, dit is een verzameling instellingen die je in één keer op een foto toepast. Deze presets zijn te downloaden maar je kan ze ook zelf maken in Lightroom. Als ik tevreden ben exporteer ik de foto's en zet ik ze op Flickr en Photobucket om ze aan de rest van de wereld te laten zien. Vergeet niet om de rest van de foto's te bekijken op mijn Flickr pagina, en dan wel in deze set want groter is in dit geval beter.

http://farm4.static.flickr.com/3182/2379933797_0b378b7304.jpg

Gay Pride 2009: Canal Parade

Door Moby op dinsdag 11 augustus 2009 12:28 - Reacties (6)
Categorie: Fotografie, Views: 3.544

Dit artikel is eerder verschenen op Photofacts onder de titel: Gay Pride 2009: Canal Parade

Eén augustus was het weer zo ver, de Canal Parade, hoogtepunt van de Gay Pride, ging weer door de grachten van Amsterdam. Ik was er nog nooit heen geweest en het leek me leuk om dit evenement eens te bezoeken. Gewapend met camera en lens ging ik langs de kant staan. Tussen de 560.000 andere mensen was het aardig druk, maar wel gezellig.

Om twee uur 's middags zou de parade starten. Tachtig boten met uitbundige en flamboyante mensen dus genoeg materiaal om te fotograferen lijkt me zo. Al snel was duidelijk dat mijn telelens op de camera moest. Vanaf de kant naar de gracht was toch echt wel een heel stuk om te overbruggen. Ik ben zelf geen fan van portretten gemaakt met een telelens. De foto wordt vaak erg plat en afstandelijk en ook de omgeving of context verdwijnt uit de foto. In dit geval was het echter noodzakelijk.

http://i173.photobucket.com/albums/w49/mobyrick/IMG_2449.jpgWij stonden langs de gracht ter hoogte van de Jordaan, waar om ongeveer kwart over twee de eerste boot langs kwam. Voor ons in het water lagen de boten twee rijen dik. Op deze boten waren ook allerlei mensen aan het kijken. De parade ging tussen deze vastliggende boten door. De mensen in de boten zaten er dus nog dichter op. Ik was dan ook wel erg blij toen opeens een eigenaar van één van de boten naar me toe kwam en aan me vroeg of ik geen foto’s vanaf zijn boot wilde maken. Waar zo’n grote telelens al niet goed voor is! Natuurlijk wou ik dat wel, en de groep met wie ik was, mocht ook gewoon op zijn boot komen. Nu stonden we lekker ruim, op ooghoogte met de parade en konden we zelfs zitten.

Een ander voordeel is dat je met een witte telelens lekker opvalt tussen alle andere mensen die foto’s aan het maken zijn. Dit zorgt ervoor dat je af en toe contact hebt met de mensen in de parade, goed te zien aan de onderstaande foto.

http://i173.photobucket.com/albums/w49/mobyrick/portret_met_contact.jpgMijn camera stond op ISO 100, gemiddelde lichtmeting en het diafragma op F2.8. Met dit grote diafragma kon ik de onderwerpen goed isoleren. Bijkomend voordeel is dat de sluitertijd lekker kort is en je dus geen bewogen foto’s krijgt. Een nadeel kan zijn dat de foto’s misschien minder scherp zijn maar daar heeft deze lens nauwelijks last van. Hier onder staat een voorbeeld van deze isolatie.

http://i173.photobucket.com/albums/w49/mobyrick/portret_met_onscherpe_achtergrond.jpgNa een paar uur was het weer voorbij en gingen we op huis aan met ongeveer 600 foto's op het geheugenkaartje. Het was een zeer leuk evenement en ik denk dat ik volgend jaar ook zeker weer ga kijken. Via mijn flickr account zijn nog meer foto's te zien. Ik heb echter nog geen tijd gehad om ze te allemaal te bewerken en uit te zoeken, het is dus nog allemaal ruw materiaal.


Al laatste nog een foto van een persoon op een boot die van boven tot onder bedekt was met schuim. Op de achtergrond is nog een dansende persoon te onderscheiden.

http://i173.photobucket.com/albums/w49/mobyrick/portret_schuim.jpg

Fotograferen in Nieuw Zeeland

Door Moby op vrijdag 7 augustus 2009 12:40 - Reacties (10)
Categorie: Fotografie, Views: 3.640

Dit artikel is eerder verschenen op photofacts onder de titel fotograferen in Nieuw Zeeland

In mijn vorige verhaal was al te lezen dat ik samen met mijn vriendin een reis naar Nieuw Zeeland gepland had. Inmiddels is deze reis jammer genoeg voorbij en zitten we weer in Nederland. Op fotografiegebied zijn er veel mooie dingen gebeurd, want als Nieuw Zeeland ergens in uit blinkt, is het wel in fotogenieke plaatjes, echt ongelooflijk! In dit verhaal wat omstandigheden, technisch prietpraat, persoonlijk overwegingen en natuurlijk foto’s van deze prachtige reis.

Qua voorbereidingen vraagt Nieuw Zeeland niet veel, het is een zeer veilig land, heeft geen giftige insecten of andere enge beesten en je hoeft ook geen inentingen te halen. Wij hebben een bureau alles voor ons laten regelen, dat wil zeggen vliegticket en autohuur. Een tent zou zorgen voor een goedkoop dak boven ons hoofd, dus we konden gaan!

http://farm4.static.flickr.com/3644/3385826450_b41fa7ae12.jpg


Op de heenweg vlogen we met KLM naar Osaka in Japan, een reis van ongeveer tien uur. Voor 50 euro was extra beenruimte bij te boeken wat we ook maar gedaan hebben gezien mijn twee meter lengte. Daar aangekomen hadden we een overstap van zes uur voordat we met Air New Zealand in negen uur naar Auckland vlogen. Met een enorme jetlag gingen we de auto ophalen: onze reis was echt begonnen.

Tijdens de reis over het Noorder- en Zuidereiland heb ik ongeveer 1200 foto’s genomen, alle geschoten in het RAW formaat van Canon. Om alle foto’s tussentijds veilig te stellen, had ik een externe 2.5” harde schijf mee, deze neemt weinig ruimte in en krijgt zijn voeding van een USB kabel. De USB kabel kan je ook gebruiken om de camera rechtstreeks aan een van de vele openbare computers aan te sluiten. Nadat de foto’s op de computer stonden werd een kopie gemaakt naar de externe harde schijf. Een tweede kopie werd op een USB stick gemaakt. Door dit vaak te herhalen had ik alle foto’s minimaal in tweevoud en sommige zelfs in drievoud. Uiteindelijk zijn de 12 GB aan foto's veilig thuis gekomen.

http://farm4.static.flickr.com/3534/3272071277_4f0948a047.jpgVoor de nabewerking gebruik ik Adobe Lightroom. De nabewerkingen zijn minimaal gehouden, voor mijn doen dan natuurlijk. Over het algemeen heb ik de highlights verhoogd en meer zwart in de foto’s gestopt. Dit zorgt voor een zogenaamde S curve waardoor het dynamisch bereik maximaal wordt en ook het contrast lekker groot wordt. Verder zorgt het polarisatiefilter voor mooie luchten en contrasten, wat met nabewerking niet haalbaar is.

http://farm4.static.flickr.com/3584/3385812402_1afc59a0b4.jpg


Toen we op een gletsjer stonden, stond de witbalans even verkeerd waardoor de foto's extreem blauw werden. Door de temperatuur-instelling over te nemen van foto’s die wel goed waren was dit probleem snel opgelost. Als laatste heb ik natuurlijk uitsneden gemaakt en heel wat horizonnen recht getrokken. Uiteindelijk wil ik een boek maken om deze prachtige reis vast te leggen.

Op de al eerder genoemde gletsjer is tijdens onze wandeling een tragisch ongeluk gebeurd. Twee toeristen waren de hekken over geklommen om foto’s te maken van de onderkant van de gletsjer. Aan de onderkant van de gletsjer brokkelen echter grote stukken ijs af door de hoge temperatuur en de geweldige druk van de rest van de gletsjer daarboven. Een stuk ijs van honderd ton is bovenop de twee toeristen gevallen waardoor ze op slag dood waren. Toen wij naar beneden liepen werd onze gids weg geroepen om als een van de eersten te assisteren. Het was een heel raar idee dat er mensen zijn overleden door de gletsjer waar jij dertig minuten daarvoor nog op gelopen hebt. En dat alles voor die ene foto.

Een selectie van de foto's is te bekijken via mijn Flickr account. In de collectie staan 4 sets, de eerste twee gaan over landschappen, de derde serie bevat abstracte plaatjes met verschillende kleuren en vormen en de vierde serie gaat over flora en fauna in Nieuw Zeeland. De derde en vierde serie is met de Canon 70-200mm f/2.8 IS genomen, de eerste twee series met de Canon 10-22mm f/3.5-4.5.

http://farm4.static.flickr.com/3318/3215636991_10422fd5c8.jpg


De conclusie is dat het echt een supermooie reis was, Nieuw Zeeland is een prachtig land. Ik zal het nooit meer vergeten. Mede dankzij de foto's natuurlijk, maar ook omdat het de plek is waar ik mijn vriendin ten huwelijk heb gevraagd. Haar antwoord zorgde ervoor dat het een onvergetelijke reis is geworden.

Onexposure; fotoverzamelplaats.

Door Moby op vrijdag 17 juli 2009 14:17 - Reacties (18)
Categorie: Fotografie, Views: 4.678

Dit artikel is op 13 mei 2008 verschenen op Photofacts onder de titel Onexposure; fotoverzamelplaats maar dan anders

De website Onexposure.net is op het eerste gezicht een photocommunity net als flickr.com totdat je wat verder kijkt. Hier komen namelijk alleen de beste en meest getalenteerde fotografen ter wereld om hun allerbeste foto’s te tonen. Het doel van de website is om met behulp van de leden een showcase van foto’s voor kunstprojecten, klanten of exposities te maken of een portfolio op te bouwen van zeer hoge kwaliteit.

De website is opgericht door Jacob Jovelou en Ralf Stelander, twee serieuze amateurfotografen die een online verzameling van alleen kwaliteitsfoto’s misten op internet. Natuurlijk zijn er genoeg plekken om je foto “te dumpen” maar daar krijg je meestal geen of slechte kritiek op je foto’s en ook de kwaliteit is niet constant. Onexposure doet dit anders. In plaats van elke foto te accepteren en te plaatsen wordt alles gescreend door meerdere mensen. Dit gaat als volgt: Je upload een foto waarna het wordt gescreend, eerst door een van de twee hoofd screeners, Jacob of Ralf en daarna door drie fotoscreeners. Als de foto extreem goed is wordt hij meteen geplaatst door een van de hoofdscreeners maar meestal kijken ze allemaal naar een foto. De foto kan ook als second opinion worden voorgelegd aan de leden waarna deze kunnen stemmen. De screeners hebben echter altijd het laatste woord. Zo wordt de zoektocht naar originaliteit, verhaal, stemming, esthetische en technische kwaliteit te allen tijde gewaarborgd.

Lid worden is gratis en alle foto’s die je upload worden voorzien van kritiek dus slechter kan je er niet van worden. Om te voorkomen dat men honderden foto’s gaat uploaden hebben alle gebruikers zogenaamde “uploadslots”. Dit betekend dat er een maximum zit aan het aantal foto’s dat je kan uploaden per week. Voor veertig dollar per jaar wordt je een “bronzen” lid. Dit betekend dat je meer kan uploaden elke week en dat je kan doorgroeien naar “zilveren” en “gouden” lid. Als je dit bereikt krijg je bijvoorbeeld een eigen url. Er is zelfs een “platinum” lidmaatschap maar ik denk dat voor de meeste van ons dit erg moelijk te halen is. Uitdaging?

Voor de voordelen van deze lidmaatschappen verwijs ik je graag naar de website. Via de site is het ook mogelijk om in contact te komen met de fotografen om bijvoorbeeld een print te bestellen. Op het moment van schrijven zijn er 1940 fotografen op de hele wereld die hier hun foto’s geplaatst hebben weten te krijgen dus exclusiviteit gegarandeerd.

De sfeer is erg vriendelijk en de foto’s verschrikkelijk mooi. De site staat dan ook in mijn bookmarks en er gaan weinig dagen voorbij dat ik niet even kijk. Het grote nadeel is natuurlijk wel dat er maar vijf mensen zij die de foto’s beoordelen zodat de selectieprocedure wat oneerlijk over komt. Ook is het volgens mij onmogelijk om een foto gepubliceerd te krijgen zonder dat je flink hebt 'gefotoshopt', alles ziet er bewerkt uit en ook het aantal zwart/wit foto’s is erg hoog. Neemt niet weg dat het erg mooie foto’s zijn en ik kan iedereen dan ook aanraden om zijn aller- allermooiste foto eens op te sturen. Als het lukt laat het dan vooral even weten in de comments.

Ik heb het geprobeerd met de volgende foto maar dat is niet gelukt. De foto is hier groter te vinden.
http://i173.photobucket.com/albums/w49/mobyrick/OEexport.jpg